Krisis Diplomatik Asia Barat: Apa Yang Berlaku ?



1. Pada pagi Isnin, 05 Jun 2017:
Negara Arab Saudi bersama Bahrain, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir mengisytiharkan mereka memutuskan hubungan diplomatik dengan Negara Qatar. Berkuatkuasa serta merta, segala jalan perhubungan melalui darat, udara dan air turut diputuskan.
Tidak lama kemudian, Kerajaan Yaman, Timur Libya dan Maldives turut mengumumkan langkah yang sama.
Namun demikian, tindakan ini tidak pula diikuti oleh Negara Kuwait dan Oman yang juga ahli dalam Gulf Cooperation Council (GCC).

2. Mengapa Hubungan Diplomatik Diputuskan.?
Arab Saudi bersama dengan negara yang seangkatan dengannya membuat keputusan ini kerana mendakwa Qatar terlibat dalam unsur aktiviti keganasan dan ektremisme iaitu menaja kumpulan Ikhwanul Muslimin, Al Qaeda, ISIS dan kumpulan pengganas yang disokong Iran.
Dalam erti kata lain, Arab Saudi mengajak negara rakan bersekutu dalam GCC memulaukan Qatar kerana Qatar dilihat agak terbuka terhadap Iran.

3. Qatar bukanlah sebuah negara yang besar.
Ia hanya berkeluasan 11,586 kilometer persegi dengan jumlah penduduk 2.2 juta orang sahaja. Kelebihan pada Qatar ialah kekayaannya dalam sumber minyak dan gas asli. Negaranya kecil tetapi kaya. Maka, tidak hairanlah pendapatan perkapita rakyatnya adalah yang tertinggi di dunia iaitu $129,700 yang bersamaan dengan 595% purata pendapatan per kapita dunia. Dengan kekayaan negara tersebut, Qatar telah terpilih menjadi negara tuan rumah Piala Dunia FIFA 2022.
Selain itu, aset strategik Qatar yang amat bernilai ialah rangkaian media Al Jazeera yang begitu terkenal dan berpengaruh.
Negara yang bersistemkan raja monarki keluarga Al Thani ini merupakan bekas tanah jajahan Inggeris, ia merdeka pada tanggal 3 September 1971. Qatar kini dipimpin oleh Amirnya yang bernama Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

4. Apa beza Qatar dengan negara Arab yang lain.?
Bezanya ialah pada dasar dan polisi antarabangsa yang bersifat lebih terbuka dan neutral. Polisi antarabangsa yang terbuka ini lebih mementingkan “soft power” seperti media, diplomasi, pendidikan, kebudayaan, sukan, pelancongan, ekonomi dan bantuan kemanusiaan. Ia membina hubungan strategik dengan negara yang berkuasa besar dan pertengahan.
Hal ini membuatkan Qatar agak ‘bebas’ dalam menentukan dasar diplomatiknya.
Di Qatar, terdapat pusat pengkalan tentera Amerika Syarikat yang terbesar di Asia Barat dengan jumlah tentera seramai 10,000 orang.
Pada masa yang sama, Qatar juga sering menjadi tempat transit dan pertemuan pimpinan utama gerakan Islam seperti Hamas dan Ikhwanul Muslimin.
Bahkan, Syeikh Yusof Al Qardhawi yang menjadi buruan Kerajaan Mesir telah mendapat perlindungan diplomatik di Qatar. Doha, ibu negara Qatar menjadi ibu pejabat Kesatuan Ulamak Islam Sedunia yang dipengerusikan oleh Syeikh Yusof Al Qardhawi.
Qatar juga bersikap agak terbuka dengan Iran.
Aneh bukan.? Qatar ini berpihak kepada siapa sebenarnya.?
Inilah yang dinamakan ‘open foreign policy’ yang agak bertentangan dengan kehendak Arab Saudi yang mahu memperkukuhkan hegemoninya dengan bertindak seperti ketua kesatuan negara Arab yang begitu bermusuh dengan Iran, negara bukan Arab.

5. Apa yang berlaku sebelum krisis ini.?
Pada 21 Mei 2017: Arab Saudi menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Negara Arab, Islam dan Amerika Syarikat. Tetamu istimewa sidang itu ialah Presiden US Donald Trump yang diberikan peluang berucap di hadapan kalangan 56 pemimpin negara Islam. Dalam ucapannya,Trump menyerang Iran yang dikatakan punca keganasan dan ketidakstabilan khususnya di rantau Asia Barat. Maka, dalam Deklarasi Riyadh mereka bersepakat untuk menentang keganasan yang secara tidak langsung ditujukan kepada Iran sebagai musuh yang perlu diperangi bersama.
Hebat bukan.?
Pemimpin Negara Arab sanggup bersekongkol dengan US yang berlagak suci lagi alim itu dalam menentang Iran yang dikatakan sumber keganasan.
Adakah mereka terlupa bahawa selama ini US jugalah yang mencetus peperangan, menghuru-harakan dan mencabul kedaulatan negara ummat Islam.?

6. Siapa yang untung daripada krisis ini.?
Antara respon terawal yang menyambut baik keputusan Arab Saudi memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar ialah Israel melalui kenyataan Menteri Pertahanannya, Avigdor Lieberman yang memuji langkah menentang keganasan.
Sungguh menyedihkan, negara ummat Islam sanggup memutuskan hubungan ukhwah sesama negara yang seakidah dengannya di bulan Ramadhan yang mulia ini demi mengikut telunjuk acuan kafir.

Namun, ini tidaklah mengejutkan sangat kerana pada 04 Jun 2017 telah didedahkan melalui media isi kandungan emel Yousef al-Otaiba, Duta Negara UAE ke US. Dalam emel tersebut terkandung bukti komunikasi yang begitu rapat antara Duta UAE dengan wakil Foundation for the Defense of Democracies, kumpulan pemikir strategik pro Israel yang berpusat di Washington. Mereka sudah lama merancang untuk memburukkan imej Qatar dan Kuwait, peranan UAE dalam episod rampasan kuasa yang gagal di Turki, dan usaha menentang Hamas dan Ikhwanul Muslimin.

7. Apa penyelesaian krisis ini.?
Apabila berlakunya sesuatu krisis diplomatik, jalan yang terbaik ialah kembali ke meja rundingan. Pihak ketiga perlu memainkan peranan untuk mendamaikan yang bertelagah. Kelihatannya, usaha ini sedang giat dijalankan oleh Amir Kuwait, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah dan Presiden Turki Recip Tayyip Erdogan.
Proses mediasi ini penting agar dapat merungkaikan perselisihan yang berlaku.
Akhirnya, kita akan dapat lihat nanti samada Qatar akan tunduk terhadap desakan Arab Saudi itu atau ia terus tegas dan berani dalam mempertahankan prinsipnya yang tersendiri.

*Nota Tambahan;
Semestinya kita menantikan ulasan Tuan Guru Presiden PAS berkenaan isu ini kerana beliau sememangnya individu pakar dalam bidang geopolitik antarabangsa.

Catatan oleh;
Syed Ahmad Fadhli,
Pegawai Pusat Penyelidikan PAS
06 Jun 2017

Rabbani Lamb House, Masakan Kambing yang lembut dan sedap oleh Kumpulan Nasyid Rabbani

Siapa kat sini peminat tegar kambing macam Feeq. Personally Feeq tak pernah makan Nasi Arab sebelum ni sampailah Feeq berkahwin dengan Fatinbella. Family dia memang suka makan nasi arab. Nak dijadikan cerita, hari tu kami di jemput untuk merasa Rabbani Lamb House. Kami datang seminggu selepas pembukaan restoran diorang. Overall I would say, MEMANG SEDAP!!! Daging kambing dia lembut gila okayyyy
Pada sesiapa tertanya kat mana, Rabbani Lamb House terletak di lokasi strategik di tengah-tengah bandar dan betul betul sebelah Jakel Mall
Review saya tentang masakan di Rabbani Lamb House?
Secara keseluruhan memang sedap gila!!! Kambing dia moisture & lembut wey. Berbaloi untuk apa yang kami bayar. Bukan dapat makan je, dapat pahala sekali sebab 10% duit kita pergi ke tabung Syria. Inshallah nak datang lagi bawak family in law. Tapi maybe lepas Ramadan coz diorang malam tak free. Pi terawikh hehehe
Kalau dah cakap pasal Nasi Arab, dah semestinya ada kena mengena dengan daging kambing kan? Rabbani Lamb House adalah sebuah restoran yang menghidangkan makanan Arab dan Malaysia dalam satu bumbung, dan tarikan utama mereka adalah ‘Nasi Arab Berasap. Mereka juga keluar dengan pakej iftar berpatutan serendah RM 49.90 bagi setiap orang.
Pada musim Ramadan, 10% keuntungan dari Ramadan set akan didermakan kepada Tabung Kemanusian Syria Care Malaysia
Pakej Ramadan :
Kuih tradisional
Set Kambing Bakar (dihidangkan dengan nasi putih)

Set Kambing Kabsah

Set Ayam Mandy

Kebab daging

Kebab ayam

SeTehsen

Sempena bulan Ramadan, anda juga akan mendapat peluang untuk mendengar persembahan secara langsung dari kumpulan nasyid.

Rabbani: Isnin, Rabu & Ahad.
Inteam: Khamis
Fareast: Selasa
Nowseeheart: Sabtu
Munsyid Malaysia: Jumaat

Untuk tempahan : +6013 513 8281
Facebook : www.facebook.com/Rabbanilambhouse
Instagram : www.instagram.com/rabbanilambhouse
Alamat : Rabbani Lamb House Lot GF-016, MyFoodLoft, Persiaran CapSquare, Kuala Lumpur

Bata Malaysia Promotion, Free RM50 Cash Voucher #BataRata2017

Looking for good and affordable shoes for this coming Raya? Why not #BataRaya2017 ?
Hari Raya promotion from Bata Malaysia. Just spend RM99 in a single receipt and receive RM50* vouchers for your next purchase. Also, check out the special Raya collection in-stores. Promotion is till 24 June 2017, but voucher validity till 2 July 2017.
Apart of that, you will also receive one free trendy scarf with every purchase minimum of RM99 in a single receipt.
#BataRaya2017
A collection of Bata products for Hari Raya 2017.

Kenny Rogers Roasters JOM TA-PAU Ramadan Promo

With Kenny Rogers ROASTERS’ (KRR) Jom Ta-pau initiative from 1-24 June, there are now many good reasons to ‘tapau’ – from having wholesome meals with your loved ones or colleagues in the comfort of your own space to doing your part in reducing carbon footprint.
To be part of Jom Ta-pau, first get your hands on KRR’s candy coloured 3-compartment i.care boxes that come in colours of red, green, orange, purple and blue. You can start collecting them by ordering Ta-pau, which is the Classic Choice meal (normal price: RM 16.90) consisting of a wholesome quarter rotisserie-roasted chicken with side dishes of mashed potato and coleslaw neatly packed in a 3-compartment i.care box (normal price: RM 9.90) at only RM 14.90.
For more wholesome deals, get the Ta-pau for 2, which is two sets of Classic Choice Meal at only RM 20 for early birds.
Both promotional meals are valid from 3-6pm daily, nationwide. It is applicable for take-away only.
Beginning 1 July until 31 December 2017, the Reuse & Save saga continues with the RM 10 offer. KRR guests are encouraged to bring their KRR i.care box to enjoy Classic Choice Meal at RM 10 per meal.

Malaysia Virtual Reality (VR) Theme Park by EXA Global – Hyper-Reality Entertainment

When VR (Virtual Reality) first hit to the market, I was so excited. It’s like my dream came truth. Imagine you can play shooting game without feeling pain. Recently, I was invited to the new Malaysia Virtual Reality (VR) Theme Park by EXA Global – Hyper-Reality Entertainment at Setia Walk. EXA Global successful creating new leisure Hyper-Reality Entertainment.

I was so excited to give it a shot but unfortunately, I do not have opportunity to try it out. So, I can’t say much about it. I will share my experience next time if I have opportunity to try it.

EXA Outpost brags the rights to be the first of its kind in Southeast Asia, being a quality full-service Hyper-Reality–FECs (Family Entertainment Centers) that will command the approval of the predominantly Malaysian community which it serve.
EXA’s master plan is to introduce itself to the leisure market regionally which will provide Theme Park consultancy, Theme Park design & Implementation and Event Management services.

EXA Global works as a socially responsible corporate entity that collaborates with both foreign and local partners to create the maximum value for their shareholders.

EXA Global has a mission of creating a world-renowned Hyper-Reality Entertainment that will focus on developing highly innovative, engaging experiences that caters to the VR Industry. The company seeks to inspire people through the joy of VR gaming by creating wonderful and imaginative products with meaningful messages for our consumers to enjoy and interact.
BUY 1 FREE 1
RM65nett (Original: RM81)
EPISODE 1 : DIMENSION 12
South East Asia first Free Roaming Multiplayer Hyper-Reality experience at SETIAWALK OUTPOST.
EXA Setiawalk Outpost,
B-11-1, Block B Setiawalk,
Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong,
47160, Puchong, Selangor.
Tel: 03 8051 6333






Cheap and good food in Kg Baru KL – Orde Heritage Recipes, Kg Baru

Kampung Baru KL is a Malay food heaven. One thing I realize you only can choose either one when you come to Kampung Baru. Prices or Parking. Afraid not, now you can get a good food with affordable price and easy to get a parking spot in Kampung Baru. For those who are familiar with Kg. Baru, Haji Hashim Food Court is a place where you should drop by to have a quick lunch with affordable price range.

Previously known as Kampong Bukit Asam Pedas and it is so popular with their Asam Pedas cuisine. Orde Heritage Recipes, also provides delivery. amd a minimum booking is 5 boxes. Reservations must be made through WhatsApp 2 hours prior to shipment and delivery location is around KL for only RM5.

 Orde Heritage Recipes
Medan Selera Haji Hashim gerai no 8 & 9, Kg Baru
Waze : Pusat Penjaja Selera Muda
Contact : 016 207 3499 (whatsapp)
Set Asam Pedas : 
  • Set Asam Pedas Ikan Jenahak : RM11
  • Set Asam Pedas Ikan Pari : RM9
  • Set Asam Pedas Ikan Siakap : RM9
  • Set Asam Pedas Daging Tetel : RM11
Set goreng kunyit : 
  • Set Nasi Ayam Goreng Kunyit : RM5
  • Set Nasi Sotong Goreng Kunyit : RM7
  • Set Nasi Udang Goreng Kunyit : RM7

In conjunction with the holy month of Ramadan this month, the Order Heritage Recipes are created Infaq Iftar. Regardless, we just drop our money to Orde Heritage Recipes and they will provide food to take to the mosque, homeless, orphans and tahfiz. In addition, the Order Heritage Recipes also have a stall at the Ramadan bazaar in Jalan Raja Uda. Do not forget to stop ever!

Restoran Nelayan Titiwangsa Gombak – Buffet Ramadan

For promotion this year Ramadan Buffet 2017, Restoran Nelayan Titiwangsa Gombak serves a very special and variety food. Prices are very reasonable and worth for those who are looking for Kampung Cuisine. They provides over 15 menu included a choice of salad and traditional salads to complement the dish of the village. Restaurants Nelayan Titiwangsa Gombak include a special menu such as Daging Gulai Kawah Tanjung dan Daging Salai Masak Lemak. They use a stall concept and not to mention they do offer other dishes such as (Nyonya Curry Laksa and options Mee, Balinese and Beau Tiau), Soup Collection (Chicken leg sout, Vegetable soup) and Snack Collection (cakes, cakes, crackers, fruit salad fruit, porridge and fruit).
Harga Buffet Ramadhan @ Restoran Nelayan Titiwangsa, Gombak :
Dewasa : RM49.90
Kanak-kanak (5-11tahun, Warga Emas 61tahun keatas) : RM24.95
Kanak-kanak bawah 4 tahun percuma.
Alamat : Restoran Nelayan Gombak, Batu 8 Jalan Gombak Utara Kuala Lumpur.
Contact : 03 6185 8400 | 013 223 7228 | 013 296 728 | 019 293 1397

Grab Ramadan Discount – Enjoy RM10 OFF your Ramadan rides, every day!

Rediscover Ramadan with Grab
The fasting month will soon be upon us again.

So get ready for it with RM5 OFF x 2 GrabCar rides, EVERY SINGLE DAY.

Just use the promo code GRABRAMADAN this 23 May–31 May 2017.

Use the savings to scout out all the malls and get the best deals for your Ramadan and Raya preparations. And once the fasting starts, use it to visit all the bazaars too. All without the hassle of driving and parking.

So get out there. And let’s make this fasting month the best one yet!

Note: There is a daily redemption limit of 60,000.
How to book a discounted ride:
  1. Tap in on either GrabCar or GrabShare*.
  2. Key in your Pick-up and Drop-off points.
  3. Choose cash or GrabPay (credit/debit card) as your payment method.
  4. Enter promo code GRABRAMADAN and book your ride.
*GrabShare is only available in Klang Valley
Terms and conditions for GRABRAMADAN:
  1. This promo is valid nationwide.
  2. Available for both cash and GrabPay (credit/debit card)
  3. This promo will expire on 31st May 2017 and it has a daily redemption limit of 60,000.
  4. This promo is valid for all Grab services, except for GrabHitch, GrabTaxi or any special icon.
  5. Not applicable with any other promos.
  6. Discounted price does not include toll charges.
  7. NOT VALID for rides to/from KLIA/KLIA2
  8. Promo is only valid from 23rd May 2017 – 31st May 2017

KFC Keju 3 Rasa

NEW TRIPLELICIOUS CHEESE WITH KFC KEJU 3 RASA 
KFC’s popular cheese series continues with a unique cheese breakthrough, Keju 3 Rasa! This new limited time offer is expected to excite fans even more with the introduction a of three-flavoured spicy and tangy cheese sauce to top KFC’s signature Hot & Spicy chicken.
The ‘triplelicious’ flavour of Keju 3 Rasa stems from a delightful combination of Cheddar cheese, paprika, parsley and lime creating a unique layering of flavours, all at once. Raising the bar for cheese enthusiasts, KFC Keju 3 Rasa promises a new cheese adventure that will arouse the senses and satisfy the palate, no matter the preference.
KFC Keju 3 Rasa is available in 2-piece and 5-piece combo meals. The 2-piece combo comes with two pieces of Hot & Spicy chicken, two Spicy Tangy Cheezy sauce, coleslaw, choice of Colonel Rice or whipped potato and the new SJORA Strawberry Kiwi drink, a premium refreshing beverage ideal for breaking fast. Meanwhile, the 5-piece combo offers five pieces of Hot & Spicy chicken and five Spicy Tangy Cheezy sauce with a special side of Loaded Potato Bowl and two SJORA Strawberry Kiwi drinks. Customers may also opt for the Original Recipe chicken to go with their combo.
“With Ramadan just around the corner, we hope that this new offering from KFC Malaysia will add to the excitement during buka puasa with your loved ones. We hope KFC can also play a role this Ramadan to bring more people together for a Finger Lickin’ Good time. The Keju 3 Rasa we created uniquely for that reason to satisfy varied taste preferences,” said Merrill Pereyra, CEO of QSR Brands (M) Holdings Bhd.
The KFC Keju 3 Rasa is available nationwide at all KFC restaurants from 18 May 2017 onwards. Get the triplelicious hit today, while stocks last! For more information, please visit: www.kfc.com.my

Restoran Rebung Buffet Ramadan 2016 oleh Chef Ismail Ahmad

Assalamualaikum, kali ni feeq nak kongsi lagi satu tempat best untuk berbuka pada bulan ramadhan ni. saya dijemput untuk Food Review di Restoran Rebung Dato Chef Ismail. Restoran ni bertempat di tingkat 5, cascade parking bukit aman, kuala lumpur. dekat sini parking pun senang, nak cari tempat ni senang jaa korang search waze haha.
Okay makanan dekat Restoran Rebung ni berkonsepkan makanan kampung. memang sedap-sedap lauk dia. kalau nak bawak keluarga makan sini memang sesuai. tempat ni selesa, rasa macam makan dekat kampung laa siap ada persembahan keroncong. makanan di sini disedia kan secara buffet dan ada jugak Food Station, so korang suka hati laa nak makan banyak mana pun. siapa yang suka makanan kampung memang feeq cadangkan korang makan dekat sini.
Masa feeq sampai tu, ada pulak fashion show dengan chef ismail tunjuk cara-cara nak buat nasi ulam. dapat laa rasa nasi ulam tuh. boleh tahan sedap laa, rasa dia macam nasi kerabu jugak. banyak ulam-ulam dalam tuh dia gaulkan sekali dengan nasi. siapa yang tak suka makan sayur tuh memang tak makan laa nasi ulam nih hahahah.
Di sini banyak pilihan makanan, macam-macam jenis lauk korang boleh pilih contohnya ikan patin tempoyak, terung sambal, ayam percik, gulai lemak telur itik, ulam-ulam, memang banyak laa kalau nak list kan penuh laa satu page nih hahahaha.
Nak cerita pasal makanan dia, lauk dekat sini semuanya segar-segar. dapat rasa laa dia punya ikan tu masih segar dan manis isi ikan tu. cara masak dia pun sedap secukup rasa laa. memang berselera makan dekat sini. satu lagi yang orang suka dekat sini dia punya pulut durian. memang ramai orang beratur laa nak ambik pulut durian tuh hahaha.
Okaylaa. rasanya ni je nak cerita pasal Restoran Rebung nih. tempat nih memang best, korang memang patut cuba. pasti nak datang lagi.
Pada setiap hari sepanjang bulan Ramadhan, Restoran Rebung menyediakan lagu-lagu irama Ghazal secara live oleh sebuah Kumpulan Ghazal yang diundang khas pada tiap-tiap tahun.


Harga Buffet Ramadhan @ Restoran Rebung Chef Ismail Ahmad
Dewasa : RM79.50 nett
Kanak-kanak : RM53.00 nett (5-11 tahun)
Untuk maklumat lanjut mengenai Restoran Rebung, hubungi 

Restoran Rebung Chef Ismail Ahmad
Alamat : 5-2, Aras 5, Parkir Bertingkat Bukit Aman Kuala Lumpur, Malaysia
Contact no : 03 2276 3535