Harga dan Pendaftaran Qurban di Malaysia – EZ Qurban

Views

54
Hari tu orang ada post pasal Ibadah Qurban (versi bahasa English). Disebabkan ramai yang tanya orang berkenaan harga dan pendaftaran Qurban di Malaysia, hari ni orang nak share sikit informasi tersebut.
Orang tau yang you guys kat luar sana busy je memanjang. So, korang boleh la suruh EZ Qurban tolong korang untuk laksanakan ibadah qurban. Sekarang semua dah moden dan senang. Dah tak ada alasan lagi dah.
Hukum menyembelih qurban : Menurut madzhab Imam Syafi’i dan jumhur Ulama adalah sunnah yang sangat diharap dan dikukuhkan. Ibadah Qurban adalah termasuk syiar agama dan yang memupuk makna kasih sayang dan peduli kepada sesama yang harus digalakkan.
Kalau pada yang tak mampu untuk qurban seekor lembu, boleh la qurban satu bahagian lembu.
Siapa yang ada pertanyaan, boleh la contact mereka.
5 langkah mudah:
  1. Pembayaran. Pembayaran boleh dibuat melalui online atau tunai.
  2. Pendaftaran. Anda boleh daftar dimana office EZ Qurban atau melalui online.
  3. Penerimaan pengesahan pendaftaran. Bila dah bayar, anda akan menerima pengesahan pembayaran.
  4. Penerimaan resit pembayaran. Mereka akan bagi resit sebagai bukti.
  5. Penerimaan sijil pengesahan pelaksanaan. Dah lepas qurban, anda akan menerima sijil/
Senang kan? That’s why dieorang punya nama EZ Qurban.

Pengertian : Qurban bahasa arabnya adalah الأضحية (al-udhiyah) diambil dari kata أَضْحَى (adh-ha). Makna أَضْحَى (adh-ha) adalah permulaan siang setelah terbitnya matahari dan dhuha yang selama ini sering kita gunakan untuk sebuah nama sholat, yaitu sholat dhuha di saat terbitnya matahari hingga menjadi putih cemerlang. Adapun الأضحية (al-udhiyah / qurban) menurut syariat adalah sesuatu yang disembelih dari binatang ternak yang berupa unta, sapi dan kambing untuk mendekatkan diri kepada Allah yang disembelih pada hari raya Idul Adha dan Hari Tasyrik. Hari Tasyrik adalah hari ke 11, 12, dan 13 Dzulhijah. كُلُّ أَيَّامِ التَّشْرِيقِ ذَبْحٌ (رواه الدارقطنى و البيهقى) “Semua hari-hari Tasyriq adalah (waktu) menyembelih qurban” (HR. Ad-Daruquthni dan Al Baihaqi didalam As-Sunanul Kubro) Hukum Qurban

Bayaran secara online.
Semak staus anda selepas daftar.

Ada juga yang lebih selesa nak datang office, boleh la datang office mereka di Batu Caves Centrepoint.

Untuk maklumat lanjut, boleh la layari: ezqurban.org atau call mereka di +603 618 619 11


Cek status:
http://ezqurban.org/semak-status/
Cara-cara daftar Qurban?
Cara-cara daftar Aqiqah?
Website & Facebook:
FAQ
Alamat office:
No. 126-1A, Jalan 3,
Batu Caves Centrepoint,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Talian:
Office : +603 618 619 11
Hotline : +6013 238 6000
Whatsapp: +6013-318 6984
Fax : +603 6186 7872
Fax : http://www.ezqurban.org
Email : ezqurban.adm@gmail.com
Waktu operasi:
Monday – Friday : 9.00AM – 5.00PM
Saturday : 9.00AM – 2.00PM
Sunday / Public Holiday : Closed
No Comments to Harga dan Pendaftaran Qurban di Malaysia – EZ Qurban

Leave a Reply

CommentLuv badge